Rakennesuunnittelija: Puun koko potentiaali käyttöön korjausrakentamisessa

Puu on korjausrakentamisessa verraton mutta aliarvostettu materiaali. Sen lujuus ja muut poikkeukselliset ominaisuudet ovat avain puun monipuoliseen hyödyntämiseen. Esimerkiksi puusta rakennettava lisäkerros voisi auttaa rahoittamaan taloyhtiön linjasaneerausta.

Rakennesuunnittelija Tero Haapanen Espoon Rakennesuunnittelu
– Puussa on erinomaisia puolia, ja rajoitteet ovat ratkaistavissa. Kun on ymmärrystä ja osaamista, puuta kannattaa ehdottomasti hyödyntää paikoissa, joissa se on järkevää ja kustannustehokasta, sanoo Espoon Rakennesuunnittelun Tero Haapanen.

Espoon Rakennesuunnittelun Tero Haapanen tuntee puun potentiaalin rakentamisessa.

– Puu on erinomainen materiaali, kun ymmärtää sen erityispiirteet ja osaa hyödyntää sitä oikein, Haapanen sanoo.

Korjausrakentamisessa kohde sanelee, mitä materiaalia käytetään. Mikäli aiempi rakenne on puuta, se useimmiten myös korjataan puurakenteena. Toisaalta, mikäli jokin rakenne tai materiaali ei ole paikalla kestänyt, uuden rakenteen suunnittelu vaatii tarkempaa pohdintaa.

Rakenteiden tutkiminen muistuttaakin usein salapoliisityötä.

– Kun rakenne on vaurioitunut, täytyy etsiä syy, mikä ongelman taustalla on. Kun saamme ongelmien aiheuttajat selville ja tietoa olosuhteista, voimme tehdä päätökset uusista rakenteista ja materiaaleista.

Puu on lujempaa kuin teräs

Haapasen mukaan puu toimii erittäin hyvin, kun käyttötarkoitus, olosuhteet ja ympäristö ovat puulle sopivat. Rakennesuunnittelija tietää, mistä puhuu: hän on aiemmassa työssään Teknologian tutkimuskeskus VTT:llä testannut puurakenteita, erilaisia puun liitoksia ja puuta materiaalina.

Lujuuden osalta puu on väheksytty materiaali. Ortotrooppisena materiaalina puulla on joka suuntaan erilaiset lujuusominaisuudet. Puu kestää kuitenkin valtavasti kuormaa, kun puu osataan ja pystytään laittamaan rakenteeseen oikein päin.

– Puun vetokestävyys syiden suuntaan eli rungon suunnassa on valtava: painoon suhteutettuna puu on lujempaa kuin teräs. Tämä usein unohdetaan, kun ajatellaan puurakenteita.

Puurakenteiden suunnittelussa tulee ottaa huomioon, että vettä sitovana materiaalina puun ulottuvuudet elävät sen kosteuspitoisuuden muuttuessa vuodenkierron mukaan. Puinen rakenneosa voi menettää kantokykynsä halkeilun takia, mikäli sen liitokset eivät mahdollista kosteusmuodonmuutoksia.

– Kun nämä ja muut puun erityispiirteet ymmärtää, kapasiteettia ja mahdollisuuksia hyödyntää puuta on valtavasti, Haapanen innostaa.

Kevyt ja kestävä puu mahdollistaa lisäkerrosten rakentamisen kerrostaloihin

Puun kestävyyden ansiosta puusta pystytään tänä päivänä rakentamaan esimerkiksi kerrostaloja ja muita kookkaita rakennuksia. Niin sanottuja insinööripuutuotteita kuten liimapuuta, viilupuuta (LVL) ja monikerroslevyä (CLT) hyödyntämällä pystytään puurakentamisen rajoja venyttämään totutusta.

Korjausrakentamisessa Haapanen rohkaisee rakennuttajia käyttämään puuta, kun kerrostaloja laajennetaan ylöspäin eli rakennetaan lisäkerros tai kerroksia.

Esimerkiksi linjasaneerauksen rahoittamiseksi kannattaa tutkia lisäkerroksen rakentamisen mahdollisuus. Puusta toteutettuna lisäkerros betonirakenteisen kerrostalon päälle voi olla kustannustehokas – ja ylipäätään mahdollinen ja mielekkäästi toteutettava rakenne.

Parhaassa tilanteessa alkuperäisen rakennuksen betonirakenteissa on ylimääräistä kapasiteettia, ja kantaville linjoille voidaan lisätä jonkin verran kuormitusta.

– Uusi kerros puusta rakennettuna voi olla riittävän kevyt, jolloin kantaviin rakenteisiin ei tarvitse tehdä vahvistuksia, Haapanen sanoo.

Puulla on arvoa myös vastuullisen rakentamisen näkökulmasta

Uuden rakentamislain vähähiilisyyttä koskevat vaatimukset tulevat voimaan vuoden 2026 alussa. Mikäli hiilijalanjäljelle asettavat raja-arvot olisivat laissa kunnianhimoisia, se voisi lisätä puurakentamista.

– Käytännössä en usko, että raja-arvot ovat ainakaan alkuun kovin tiukkoja, Haapanen arvioi.

Vaikka puu uusiutuva materiaali onkin, on syytä muistaa puun rajallisuus luonnonvarana. Sopivat hakkuumäärät koko Suomen tasolla ovat olleet esillä – puun käyttöä ei pystytä rajattomasti kasvattamaan.

– Maltillinen puun käyttö, esimerkiksi rankarakenteet yhdistettynä luonnonmukaisiin eristeisiin, olisi ekologisesti kestävää. Kestävyys ei tule pelkästään materiaalista, vaan siitä, missä määrin ja miten sitä käytetään.

Puu korjausrakentamisessa

Paras lopputulos korjausrakentamisen hankkeissa saavutetaan, kun monipuolista rakennesuunnittelun ja materiaalien erityisosaamista on hankkeessa mukana alusta alkaen.

  • Puu on kevyt, kestävä ja taloudellisesti järkevä materiaali: puurakenne sopii esimerkiksi kerrostalon lisäkerroksen materiaaliksi.
  • Puu on luja materiaali – painoonsa nähden lujempi kuin teräs.
  • Puun hyödyntäminen vaatii rakennesuunnittelijalta erityisosaamista ja ymmärrystä.
  • Oikein ja järkevästi hyödynnettynä puu mahdollistaa vähähiilisen rakentamisen.

Etsitkö osaavaa kumppania hankkeeseesi?

Ota yhteyttä!

Tero Haapanen
tero.haapanen@esrak.fi

Ville Nevalainen
p. +358 50 353 4314
ville.nevalainen@esrak.fi