Kiinteistölle uutta käyttöä – rakennesuunnittelijan osaaminen jouduttaa käyttötarkoituksen muutosta

Kiinteistön käyttötarkoituksen muutos tarjoaa mahdollisuuden hyödyntää tilat tehokkaasti ja kasvattaa kiinteistön arvoa. Muutokset vaativat kuitenkin näkemystä, huolellista suunnittelua ja asiantuntijoiden tiivistä yhteistyötä. Kokeneen rakennesuunnittelijan osaaminen on hankkeissa ratkaisevan tärkeä.

Käyttötarkoituksen muutoksia tehdään paljon nyt, kun rakennuskanta ikääntyy ja vanhoja kiinteistöjä mukautetaan vastaamaan uutta liiketoimintaa tai muuten muuttuvia tarpeita. Esimerkiksi suuret aukotustarpeet kannattaa tarkistaa hankkeen alkuvaiheessa ja lattiakantavuudet selvittää, mikäli liiketoiminta muuttuu.

Ville Nevalainen Espoon Rakennesuunnittelu
– Käyttötarkoituksen muutoshanke onnistuu, kun yhteistyö rakentajan, arkkitehdin, suunnittelijan ja viranomaisten välillä sujuu, Ville Nevalainen Espoon Rakennesuunnittelusta sanoo.

– Pienikin muutos voi vaikuttaa rakenteiden vaatimuksiin merkittävästi. Kokenut suunnitteluja tunnistaa ja ratkaisee muutostarpeet ajoissa, Ville Nevalainen Espoon Rakennesuunnittelusta sanoo.

Asiantunteva rakennesuunnittelija varmistaa, että muutos täyttää lainsäädännön vaatimukset ja on laadukas, turvallinen, järkevä ja toimiva.

Paras lopputulos syntyy yhteistyössä

Rakennekysymykset vaativat selvittelyä, laskelmia ja tutkimuksia. Alkuperäiset piirustukset voivat olla puutteellisia tai ne puuttuvat kokonaan.

Rakennesuunnittelija varmistaa esimerkiksi rakenteiden kantavuuden, kuormitusmuutosten vaikutukset, julkisivurakenteiden kiinnitykset ja vaadittavat rakennetyypit sekä laatii tarvittavat laskelmat.

Erilaiset viranomaisvaateet saattavat tulla hankkeessa eteen vähitellen: lupaviranomaisetkaan eivät aina osaa kertoa, mitä matkan varrella vaaditaan.

Hyvä yhteistyö ja selkeä suunnitteluprosessi onkin käyttötarkoituksen muutoksissa avainasemassa.

– Kun hanketta edistetään rakentajan, arkkitehdin, suunnittelijan ja viranomaisten yhteistyössä vaiheittain, projekti etenee varmimmin aikataulussa, Nevalainen korostaa.

Kokemus tuo varmuutta haastaviin hankkeisiin

Käyttötarkoituksen muutosprojekteissa rakennesuunnittelijan tulee tuntea vanhat rakenteet. Aina ei ole olemassa tilanteeseen sovellettavia vanhoja tyyppirakenteita, vaan tarvitaan tutkimuksia.

Nevalaisen mukaan pitkästä kokemuksesta on hyötyä. Rakennesuunnittelija pystyy kokemuksen perusteella kertomaan, mitkä rakenteet ovat tietyssä tilanteessa mahdollisia ja mitkä taas eivät.

Erityisesti haastavissa kohteissa rakennesuunnittelijalta edellytetään vaativan pätevyysluokan osaamista. Espoon Rakennesuunnittelun tiimiltä löytyy vaativaa suunnitteluosaamista betonirakenteista, kantavista rakenteista ja poikkeuksellisen vaativan luokan rakennusfysiikasta.

Yllätyksiin on syytä varautua

Rakennesuunnittelua tarvitaan myös rakentamisen työmaavaiheen alettua. Rakentajan on varattava aikaa työnaikaiseen suunnitteluun, sillä yllätykset ovat käyttötarkoituksen muutoksissa tyypillisiä.

Työn aikana voi tulla esiin esimerkiksi rakenteissa piilossa olevia asioita, jotka eivät vastaa suunnitelmia. Rakenteiden kunto voi myös olla huonompi kuin ennen työn aloitusta oli tiedossa.

– Rakenteista voi paljastua heikentyneitä kantavia rakenteita, vesivuotoja, vaurioita tai muita yllätyksiä. Purkaessa voi selvitä, että kiinteistön rakennusvaiheessa on säästetty esimerkiksi raudoituksissa.

Suunnittelijan tehtävä on kartoittaa paljastuneet ongelmat ja löytää teknisesti toteuttamiskelpoiset ja kustannustehokkaat ratkaisut.

Kiinteistön käyttötarkoituksen muutos mahdollistaa tilojen monipuolisen käytön ja mukautumisen uusiin tarpeisiin. Laadukkaasti suunniteltu ja huolellisesti toteutettu muutosprojekti nostaa kiinteistön arvoa ja pidentää kiinteistön elinkaarta.

Miten käyttötarkoituksen muutos onnistuu?

  1. Laadi hankesuunnitelma
    Suunnitelma kannattaa aina laatia, vaikka tiiviskin. Hyvin laadittu hankesuunnitelma toimii projektin ohjenuorana ja varmistaa, että kaikki osapuolet ymmärtävät tavoitteet ja hankkeen etenemiseen.

  2. Varmista riittävät asiantuntijaresurssit
    Ota mukaan kokeneet asiantuntijat. Rakennesuunnittelun osalta tarvitaan sekä näkemystä kokonaisuudesta että rakenteiden inventointia, tutkimuksia, selvityksiä ja laskelmia.

  3. Aloita yhteistyö lupaviranomaisen kanssa ajoissa
    Tiivis ja ajoissa aloitettu yhteistyö viranomaisten kanssa sujuvoittaa lupaprosessia. Rakennesuunnittelija voi toimia tässäkin linkkinä ja tulkkina ja varmistaa yhdessä muiden asiantuntijoiden kanssa, että suunnitelmat vastaavat vaatimuksia.

Etsitkö osaavaa kumppania hankkeeseesi?

 

Ota yhteyttä!

Ville Nevalainen
p. +358 50 353 4314
ville.nevalainen@esrak.fi